Om vandrarhemmet

Vandrarhemmet i Ölands Skogsby

Vandrarhemmet Ölands Skogsby öppnade den 19 maj 1934. Sedan dess har hundratusentals övernattningar skett.

Från början var det nästan ingen som kom med bil. Man cyklade, vandrade eller åkte tåg. Madrasserna var hårt stoppade halmmadrasser, som hoppats ”plana” av familjens yngsta dotter (hon fick 1 öre för varje madrass).

Vatten och avlopp fanns inte. Däremot fanns ett utedass med sex avträden i olika storlekar! Tvätta sig kunde man göra på rummet efter att ha burit in vatten. Självklart fick man själv bära ut slaskhinken. Något avfall blev det inte heller. Matavfall fick höns och grisar. Brännbart eldades i järnspisen, burkar och flaskor återanvändes.

Idag källsorterar vi för att materialåtervinna så mycket som möjligt. Avfallshanteringen på vandrarhemmet är en viktig åtgärd för att vårt boende ska vara så miljömässigt hållbart som möjligt. Vi har också ambitionen att installera solceller och på så vis ta ansvar för en hållbar elkonsumtion i en tid när telefoner, paddor och datorer kräver ständig laddning. Det om något visar på hur tiderna förändrats på de 89 åren som vandrarhemmet funnits!

Tiden för när begreppet ”vandrarhem” var synonymt med delade sovutrymmen (med andra okända människor) är förbi. Borta är exempelvis sovsalarna och de flesta av de klassiska gamla våningssängarna (några skapar fortfarande mys i våra familjerum)! Som boende på vandrarhemmet har varje sällskap numera ett eget rum, dvs. man hyr rummet och inte enbart en bädd.  Vandrarhemmets antal bäddar, och därmed max antal gäster, har minskat de senaste decennierna allteftersom våningssängar har bytts ut till enkelsängar. En fördel är att vandrarhemmets allmänna utrymmen såsom kök och trädgård inte är fullt lika ”trånga”.

Standarden på Vandrarhemmet Ölands Skogsby är generellt enkel; vissa boenden erbjuder WC/dusch på rummet, medan andra har enbart WC (dusch i närliggande byggnad). En tvåbäddsstuga saknar till och med WC/dusch och därvid får man ta en 20-meters promenad för att nå dylika faciliteter. De tre allmänna köken är enkelt utrustade med spis, mikrovågsugn, kaffebryggare och viss annan köksutrustning.