Om vandrarhemmet

Vandrarhemmet i Ölands Skogsby

Vandrarhemmet i Ölands Skogsby är Sveriges äldsta vandrarhem. Den 19 maj 1934 slogs dörrarna för första gången upp för vandrarhemsgäster. Sedan dess har hundratusentals övernattningar skett.

Från början var det nästan ingen som kom med bil. Man cyklade, vandrade eller åkte tåg. Madrasserna var hårt stoppade halmmadrasser, som hoppats ”plana” av familjens yngsta dotter (hon fick 1 öre för varje madrass).

Något vatten och avlopp fanns inte. Däremot fanns fint utedass med sex avträden i olika storlekar! Tvätta sig kunde man göra på rummet efter att ha burit in vatten. Självklart fick man själv bära ut slaskhinken. Inte heller fanns elspisar, microvågsugnar, kaffebryggare, dammsugare, kylskåp, frysboxar, skruvidragare, åkgräsklippare.

Något avfall blev det inte heller. Matavfall fick höns och grisar. Brännbart eldades i järnspisen, burkar och flaskor återanvändes.

Idag källsorterar vi för att materialåtervinna så mycket som möjligt. Avfallshanteringen på vandrarhemmet är en viktig åtgärd för att vårt boende ska vara så miljömässigt hållbart som möjligt. Vi har också ambitionen att installera solceller och på så vis ta ansvar för en hållbar elkonsumtion i en tid när telefoner, paddor och datorer kräver ständig laddning. Det om något visar på hur tiderna förändrats på de 84 åren som vandrarhemmet funnits!

Vandrarhemmet har byggts ut efter hand – låt oss kalla det för ”årsringar” skapade av respektive generation i släkten. Exempelvis står en liten träpall på Smårummen som en gång var ofärgad, sedan brun, därefter röd för att idag vara läckert grå! Borta är sovsalarna och de flesta av de klassiska gamla våningssängarna (några skapar fortfarande mys i våra familjerum)! Standarden på rummen är förhållandevis enkel, men med sköna sängar och egen WC. Flera rum har även egen dusch. De tre allmänna köken är utrustade med spis, mikrovågsugn, kaffebryggare och annan köksutrustning.

Trädgården är stor och det finns grillplats.

Kommentarer inaktiverade.